Tähklavendel “Hidcote Blue”

8.00

Lavandula angustifolia

Eestis külmakindel, mitmeaastane taim. Eelistab kuiva, liivast pinnast, ei talu niisket ja külma kasvukohta. Hiline kevadine tärkaja. Taime kõrgus 40 cm, läbimõõt 40-50cm. Kõige tumedamate õisikutega lavendli sort.

Taim 2L potis

Kirjeldus

Päikesepaistelisel  päeval on kogu aed imelist lavendlilõhna täis. Kerge on end mõelda Santorinile, mitte Saaremaale 🙂

Mina naudin seda lõhna, kõiksugu pahalasi lavendlilõhn aga peletab – koid, lehetäid, nälkjad, hiired ja kesteab milliseid pahalasi veel.  See õrn iludus on pärit Vahemeremaadest, kuid nende leviala ulatub Indiani.  Looduslikult kasvab see liik Lõuna-Prantsusmaal mägedes, umbes 1000 meetri kõrgusel, moodustades  igihaljaid madalaid põõsaid. Taime alumine varreosa on sageli puitunud, lehed kitsad hallikasrohelised, tihedate tähkõisikud asuvad pikal õievarrel. Eesti ilmaolusid talub kõige paremini tähklavendel (Lavandula angustifolia).

Tähklavendlile meeldib tuulevaikne ja päikesepaisteline kasvukoht. Kõige suurem vaenlane lavendlile on liigniiskus. Kuival, kiviklibusel ja liivasel nõlvakul tunneb lavendel end kõige paremini. Happelist mulda, üleväetamist, kõrget põhjaveeseisu lavendel ei talu. Talvel võib põõsaid katta kuuseokstega, ilma lumeta külm talv võib taimi kahjustada. Kuni –15° taime kindlasti ära ei kahjusta, liiga võib teha –20° pakane.

Lavendel talub hästi kärpimist, kui näed et põõsas on oma ilusa kuju kaotanud lõika teda peale õitsemist või varakevadel enne kasvu algust. Kui aga soovid et lavendel sinu aias paljuneks, jäta õievarred lõikamata. Lavendli seemned tahavad enne idanemist talvist külma.

Lavendel on olnud aastatuhandeid kasutusel nii rahvameditsiinilise ravimina, toiduainena kui ka oma puhastavate omaduste tõttu. Iidsetest aegadest on kasutatud lavendliõli, lõhnavett ja salvi. Lavendliõieteega on rahustatud närve, seda on joodud hea une teena, temaga on püütud leevendada peavalu ja maohaigusi. Just tähklavendlit kasutatakse aroomiteraapias erinevate valude ja unetuse korral.

Toiduvalmistamisel annab lavendel roogadele magusa, õrnalt tsitruselisi meenutava maitsenoodi.

Ürdina kasutatakse lavendli kuivatatud õiepungi, samuti noori lehti. Tema maitse harmoneerub kõige paremini pune, majoraani ja tüümianiga, aga sobib ka basiiliku, aedsalvei, melissi, piparmündi ja tilliga. Ka võib lavendliga asendada retseptis nõutud rosmariini. Söödavad lavendliõied sobivad erinevate roogade, magustoitude ja jookide kaunistamiseks.

Tähklavendlil on palju kauneid sorte. Meie istikuäride valikus on nii vanu tuttavaid kui ka uuemaid sorte, mis erinevad kõrguse ja õite tooni poolest. Madalamatest sortidest sobivad hästi ääristaimedeks lillakassiniste õitega ’Hidcote’, ’Munstead’, ’Munstead Strain’ ja ’Thumbelina’, siniste õitega ’Dwarf Blue’, ’Blue Scent’, tumelilla ’Elegance Purple’. Umbes 40 cm kõrguseks kasvavad roosakate õitega sort ’Rosea’, kirgaste tumesiniste õitega ’Felice’, tumesinine ’Hidcote Blue’ ja sügavlilla ’Royal Purple’, lillakas on ka ’Gancetto’. Valged õied on sortidel ’Ellagance Ice’, ’Melissa’ ja ’Edelweiss’.

Arvustused

Tooteülevaateid veel ei ole.

Ole esimene, kes hindab toodet “Tähklavendel “Hidcote Blue””

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Enjoy 15% Off Sitewide

when you sign up for emails