10 põnevat maitsetaime Sinu aeda

Maitsetaimed on suurepärane valik aias kasvatamiseks, kuna need pakuvad mitmekülgset kasutust toiduvalmistamisel ja lisavad värsket aroomi ja maitset roogadele. Siin on mõned parimad maitsetaimed, mida saab edukalt aias kasvatada:

  1. Harilik pune ehk (Origanum vulgare)Oregano on vürtsikas maitsetaim, mida kasutatakse laialdaselt Itaalia ja Vahemere köögis. Seda saab lisada pitsadele, pastaroogadele, hautistele ja kastmetele. Vanasti peeti punet armu- ja nõiarohuks, mis kaitses inimesi haiguste eest.

    Harilik pune e oregano
  2. Tüümian (Thymus vulgaris) – Tüümian on väike madal põõsas, millel ilusad roosakaslillad õied. See on aromaatne maitsetaim, millel on meeldivalt mõrkjas maitse. Seda kasutatakse sageli suppides, hautistes ja grillitud roogades. Tüümianile meeldib päikesepaisteline asukoht ja hästi kuivendatud muld.
    Harilik tüümian

     

  3. Piparmünt (Mentha × piperita) – Piparmünt on värskendava aroomiga maitsetaim, mis lisab jahutavat maitset jookidele, salatitele ja magustoitudele. Piparmündi kasvatamiseks eelistage konteinerit, kuna see levib kergesti.

    Harilik piparmünt
  4. Basiilik (Ocimum basilicum) – Basiilik on üks populaarsemaid maitsetaimi köögis. Basiilikul on oluline koostisosa Itaalia roogades, näiteks pestos ja capreses. Sellel on rikkalik aroom ja maitse ning see sobib suurepäraselt pastaroogadele, pitsadele ja pestodele. Basiilik eelistab sooja ja päikesepaistelist kasvukohta.

    Harilik basiilik
  5. Petersell (Petroselinum crispum) – Petersell on mitmeaastane maitsetaim, millel on värske maitse. Lehtpetersell võib olla käharate (Petroselinum crispum) ja siledate (Petroselinum crispum var. neapolitanum) lehtedega, viimane on tugevama maitsega. Käharate lehtedega peterselli kasutatakse eelkõige toitude kaunistamiseks, siledate lehtedega taime peetakse jälle parimaks maitseandjaks. Seda saab kasvatada aias või konteinerites ning seda kasutatakse laialdaselt salatites, suppides ja kastmetes. Petersellis on rikkalikult C-vitamiini ja rauda.

    Lehtpetersell
  6. Koriander (Coriandrum sativum) – Korianderil on ainulaadne maitse, millel on nii värskendavad kui ka sidrunised alatoonid. Seda kasutatakse sageli Aasia ja Ladina-Ameerika köögis, see sobib hästi merekarpide, austrite, vorstide ja kartulitega. Korianderi saab kasvatada aias või konteinerites. Koriandrit on kasutatud mao ülihappesuse ja seedehäirete korral, tal on ka kerge puhitusevastane toime. Ta näeb sarnane välja lehtpeterselliga, kuid maitse on väga erinev.

    Harilik koriander
  7. Meliss (Melissa officinalis) – Melissil on sidruni maitse ja lõhn ning seda saab kasutada tee, suppide ja salatite valmistamisel. See taim eelistab osalist varju ja regulaarset kastmist. Usutakse, et meliss pikendab noorust ja hoiab ära lupjumist. Meliss on valuvaigisti, spasmide ärahoidja, seedimise soodustaja ning aitab gaasi-, koolika- ja menstruatsioonivalude puhul. Parandab mälutegevust ja migreeni. Ka südametegevust, hoides ära südamepekslemise ja tursed. Kõrgenenud vererõhu korral väheneb pearinglus ja kumin kõrvus, vererõhk langeb mõõdukalt.
    Harilik meliss

     

  8. Rosmariin (Rosmarinus officinalis) – Püsiva rohelise lehestikuga pune on populaarne maitsetaim, mida saab kasvatada nii aias kui ka konteinerites. Sellel on intensiivne lõhn ja maitse, mis sobib suurepäraselt liha- ja köögiviljaroogadele. Lisaks annab see aias kaunilt välja nägeva püsikuna. Rosmariinitaim on ilusate siniste õite ja jäikade nahkjate lehtedega väike põõsas. Kreeka mütoloogias pühendati rosmariin armastusjumalanna Aphroditele, kes legendi järgi sündis merelainetes. Rosmariini nimi pärineb kreeka keelest – ros marinus tähendabki mere kastet.

    Harilik rosmariin
  9.  Aedtill ehk till (Anethum graveolens) – Till sobib nii aedviljatoitude, sealhulgas keedukartuli, kui ka mitmesuguste liharoogade, sealhulgas kala ja koorikloomade maitsestamiseks. Edukalt sobitub till soojadesse ja külmadesse kastmetesse, määrde- ja kodujuustudesse, munatoitudesse ning salatitesse. Tavaliselt kasutatakse peeneks hakitult tilli noori võrseid ja lehti. Lähis-Idas maitsestatakse temaga pilaffi ja viinamarjalehtedest tehtud roogasid. Lausa kohustuslik lisand on till näiteks kurkide konserveerimisel, kuid seal eelistatakse hoopis puitunud varsi koos õisikute ja seemnetega. Tilliseemneid lisatakse pagaritoodetele, alkohoolsetele jookidele, marinaadidele ja teesegudele.

    Harilik till koos õitega
  10. Salvei (Salvia) –  Salvei on intensiivse maitsega maitsetaim, mis sobib suurepäraselt liharoogade, kastmete ja täidiste maitsestamiseks. Seda saab kasutada ka tee valmistamiseks. Aedsalvei lehti kogutakse enne õitsemist. Taime on kasutatud söögiisu puudumise korral, düsenteeria, mädaste nahamoodustiste, sügeluse, põieprobleemide, unesõltuvuse, kopsupõletiku, külmetuse, krampide, ärevuse ja liigesevalude puhul. Valge salvei suits puhastab õhku, sest salvei taimel on lisaks energeetilisele puhastusele ka antibakteriaalne toime. Indiaanlased põletasid salvei taime, et tugevdada vaimset selgust. Selle teraval ja läbitungival suitsul on meelele ja mõtetele puhastav efekt, mis toob välja teravama teadlikkuse. Nõnda mõjub salvei soodsalt ka loovale tegevusele ning keskendumisele.

    Harilik salvei

Need on vaid mõned parimad maitsetaimed, mida saate kodus kasvatada. Veenduge, et valite taimedele sobiva kasvukeskkonna, sealhulgas õige päikesevalguse, niiskuse ja mulla tingimused. Samuti olge teadlik taimede individuaalsetest vajadustest ning kastke ja väetage

Facebook

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Enjoy 15% Off Sitewide

when you sign up for emails