Kirjeldus
Ahtalehine käokuld (Helichrysum italicum), rahvakeeli karritaim on meile viimasel ajal levinud eelkõige iluaianduses. Samas ei ole ahtalehisel käokullal kuulsa Indiast pärit karripulbriga midagi ühist, viimane on segu erinevatest vürtsidest. Ahtalehisel käokullal on väikesed hõbedakarva lehed. Hõbehallide õievarte tipus avanevad väikesed astritaolised kollased õied väikeste madalate kobaratena.
Maitsetaimena kasutatakse selle lehti nagu karritki pajaroogades, suppides, kana-, köögivilja- ja riisitoitudes ning aedviljade marineerimisel. Varsi ja lehti küpsetatakse esmalt kuumal pannil, et karri aroom esile tuleks, seejärel lisatakse toidule. Ahtalehist käokulda kasutatakse ka eeterlike õlide toorainena. Taimelt võib korjata saaki kogu kasvuperioodi jooksul võrsete otsi lõigates. Selle tulemusel muutub taim ka kohevamaks.
Ahtalehine käokuld on meil aedades üheaastane, aga see võib talve üle elada sisetingimustes 5–10 kraadi juures. Kevadel saab teha rohtseid võrsepistikuid ja nii saame kiiremini uued taimed.
Rahvameditsiinis kasutatakse ahtalehist käokulda sapi- ja maksahaiguste korral, ka on taimel antibakteriaalne toime.
Arvustused
Tooteülevaateid veel ei ole.